Επιστροφή στο αρχικό μενού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΓΑΦΩΝΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

Αιωρούμενο πηνίο ΗΛ 190 ή ΗΛ-191
Σιδερένιος συμπαγής πυρήνας πχ ένας κυκλικός μαγνήτης από χαλασμένο ηχείο
Ένα κουτί από γάλα νουνού
Καλώδιο μικροφώνου με βύσμα μικροφώνου
Καλώδια με κροκοδειλάκια

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:

Τοποθετούμε το πηνίο πάνω από τον κυκλικό μαγνήτη ( ο οποίος χρησιμεύει απλά ως πυρήνας για την αύξηση της επαγωγής του πηνίου ) και πάνω από το πηνίο τοποθετούμε το σιδερένιο κουτί από γάλα. Στα άκρα του πηνίου συνδέουμε το σύρμα του μικροφώνου που καταλήγει στο κατάλληλο αρσενικό βύσμα.

ΔΟΚΙΜΗ:

Τοποθετούμε το βύσμα στην υποδοχή μεγαφώνου – ηχείων του υπολογιστή μας και βάζουμε να παίξουμε κάποιον ήχο. Ρυθμίζουμε την ένταση ήχου του υπολογιστή στο μέγιστο. Θα πρέπει από το κουτί να ακούγεται καθαρά ο ήχος που παίζεται.

 

 

 

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

Η λειτουργία του μεγαφώνου οφείλεται στη δύναμη Laplace. Όταν το πηνίο διαρρέεται από ρεύμα δημιουργεί μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που κάνει το σιδερένιο κουτί να πάλλεται με τον ίδιο ρυθμό. Τον μαγνήτη τον χρησιμοποιούμε απλά ώστε να αυξήσουμε την αυτεπαγωγή του πηνίου. Θα μπορούσαμε αντί για μαγνήτη να χρησιμοποιήσουμε ένα παρόμοιο κομμάτι από σίδηρο.

 

 

 

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

Μια χαλασμένη μπαταρία των 4,5V
Μια καλή μπαταρία των 9v με το αντίστοιχο κλιπς της.
Ένας ηλεκτρολυτικός πυκνωτής 100μF.
Καλώδιο με βύσμα για μικρόφωνο
Καλώδια με κροκοδειλάκια
Κολλητήρι
Γυαλόχαρτο ή σύρμα κουζίνας χοντρό
Κόφτη
Κόλα λόγκο
Ένα πλαστικό κουτάκι από καραμέλες όπως στο σχήμα
Ένα ανταλλακτικό από μολύβι του 1χιλιοστού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:

Ανοίγουμε με τη βοήθεια κόφτη την μπαταρία των 4,5V και παρατηρούμε ότι αποτελείται από τρία στοιχεία. Κόβουμε με τη βοήθεια του κόφτη το κάθε στοιχείο και αφαιρούμε το καρβουνάκι με προσοχή χωρίς να το σπάσουμε. Το πλένουμε με σαπούνι ώστε να φύγει η πίσσα και το λιμάρουμε με γυαλόχαρτο ή σύρμα κουζίνας ώστε να φανεί καλά το κάρβουνο.

Κολλάμε με λόγκο τα δύο κάρβουνα παράλληλα σε απόσταση 4-5cm πάνω στο πλαστικό καπάκι. Τα αφήνουμε αρκετή ώρα ώστε να κολλήσουν καλά.

Παίρνουμε το ανταλλακτικό από μολύβι και το σπάμε στη μέση. Κολλάμε τα δύο κομμάτια παράλληλα σε απόσταση 3cm πάνω στον πάτο του κουτιού ανάποδα όπως στο σχήμα.Στα άκρα από τα δύο κάρβουνα υπάρχει ήδη κολλημένο κομμάτι από χαλκό. Κολλάμε εκεί με τη βοήθεια του κολλητηριού ή με κροκοδειλάκια το κλιπ της μπαταρίας

Στο ένα κάρβουνου κολλάμε με τον ίδιο τρόπο το ένα άκρο από το καλώδιο του μικροφώνου και το άλλο στο άλλο άκρο από το κάρβουνο αφού παρεμβάλλουμε σε σειρά τον πυκνωτή. Το μικρόφωνο είναι έτοιμο.Βάζουμε κάθετα πάνω από τα κάρβουνα το καπάκι με τα μολύβια. Μιλάμε στο μικρόφωνό μας σε απόσταση 2-3 εκατοστά από το καπάκι.

 

 

 

ΔΟΚΙΜΗ:

Συνδέουμε την μπαταρία.Τοποθετούμε το καπάκι με τα  με τα δύο κομμάτια μολυβιού πάνω στα κάρβουνα και κάθετα σε αυτά. Τοποθετούμε το άκρο του μικροφώνου στην υποδοχή για μικρόφωνο του υπολογιστή μας ή στην αντίστοιχη υποδοχή ενός ραδιοκασετόφωνου.

Πάμε Έναρξη-Προγράμματα-Βοηθήματα-Πολυμέσα-Ηχογράφηση και δοκιμάζουμε το μικρόφωνο μας μιλώντας 2-3 εκατοστά πάνω από από το καπάκι χωρίς να ακουμπάμε τίποτε άλλο από την κατασκευή μας.

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

Η λειτουργία του μικροφώνου μας βασίζεται ουσιαστικά στο νόμο του Ωμ στο κλειστό κύκλωμα. Μιλώντας πάνω από το καπάκι τα ηχητικά κύματα πιέζουν το καπάκι  άρα και τα μολύβια πάνω στα κάρβουνα με μια πίεση που μεταβάλλεται με το χρόνο όπως και η φωνή μας. Έτσι μεταβάλλεται και η αντίσταση του κυκλώματος, αφού όταν η πίεση είναι μεγάλη η αντίσταση του κυκλώματος γίνεται μικρή και το ρεύμα που το διαρρέει μεγάλο. ( η αντίσταση γίνεται μικρή γιατί έχουμε καλύτερη επαφή ανάμεσα στους άνθρακες δηλαδή αυξάνει το εμβαδόν άρα μικραίνει η αντίσταση ). Τοποθετούμε τον πυκνωτή ώστε να κόψουμε την DC συνιστώσα, δηλαδή τα 9V ώστε να περάσει μόνο το εναλλασσόμενο ρεύμα που οφείλεται στις μεταβολές της αντίστασης του κυκλώματος.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ:

Μπορούμε χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο κατασκευές επί δύο, καθώς και ένα αρκετά μακρύ τετράκλωνο τηλεφωνικό καλώδιο να φτιάξουμε με απλά μέσα ένα τηλέφωνο διπλής επικοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον πυκνωτή. Η εμβέλεια του τηλεφώνου μας είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Μπορεί να φθάσει και στα 200 - 300 μέτρα. Για την εφαρμογή του καλωδίου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κλίπς αμερικάνικου τύπου όπως λέμε.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Εργαστηριακές Δραστηριότητες Φυσικής Μουρούζης Πάνος Κέρκυρας 1999

Επιστροφή στην αρχή