Επιστροφή στο αρχικό μενού

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΕΣΑ

Η ανίχνευση ενός μαγνητικού πεδίου μπορεί να γίνει εύκολα είτε με μια απλή πυξίδα είτε με ένα μαγνητόμετρο. Η ανίχνευση όμως ενός ηλεκτρικού πεδίου δεν γίνεται τόσο εύκολα. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε ένα ηλεκτροσκόπιο. Αυτό όμως παρουσιάζει ορισμένα μειονεκτήματα.. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να διακρίνουμε τα δύο είδη των φορτίων.

Με το ηλεκτροσκόπιο που προτείνουμε μπορούμε να εξακριβώσουμε την ύπαρξη ενός ηλεκτρικού πεδίου πλησιάζοντας απλώς το φορτισμένο σώμα στη συσκευή. Αν το σώμα αυτό είναι φορτισμένο τότε μια ενδεικτική λάμπα θα ανάβει με το πλησίασμα στη συσκευή ενώ θα σβήνει με την απομάκρυνση του σώματος. Το αντίθετο θα συμβαίνει με το πλησίασμα ενός ετερώνυμου φορτίου.

 ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ.

Μια μπαταρία 4,5 V

Ένα λαμπάκι 0,5W, 6V, ή από χριστουγεννιάτικο δέντρο

Ένα τρανζίστορ NPN το BC 547

Ένα N – MOSFET το BF 961

Ένα κολλητήρι και κόλληση.

Με την συνδεσμολογία που πραγματοποιούμε ουσιαστικά φτιάχνουμε έναν πολύ ευαίσθητο ανιχνευτή ηλεκτρικού πεδίου, αφού μπορεί να αλλάξει η κατάσταση του τρανζίστορ BC 547 και να οδηγηθεί από κόρο στην αποκοπή και αντίστροφα, ανάβοντας ή σβήνοντας αντίστοιχα το λαμπάκι, με μια πολύ μικρή τάση που θα εμφανισθεί στην βάση του MOS-FET.

Το εντυπωσιακό της κατασκευής είναι η μεγάλη διακριτική ικανότητα στα δύο είδη φορτίων. Αν τρίψουμε ένα καλαμάκι με χαρτί, αναπτύσσονται αρνητικά φορτία οπότε όταν πλησιάζουμε το καλαμάκι ανάβει το λαμπάκι ενώ όταν το απομακρύνουμε από την βάση του MOSFET σβήνει. Αντίθετα αν τρίψουμε έναν πλαστικό χάρακα σε σακούλα σαν αυτές που φυλάμε τα τρόφιμα, αναπτύσσονται θετικά φορτία, οπότε όταν πλησιάζουμε τον χάρακα σβήνει το λαμπάκι, ενώ όταν τον απομακρύνουμε ανάβει.

Το κόστος της κατασκευής δεν ξεπερνάει τα 3d

Μουρούζης Παναγιώτης

ΥΠΕΘ. ΕΚΦΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Καλή επιτυχία

Επιστροφή στην αρχή |