Σφηνώνουμε το φελλό στο ένα μπουκάλι. Το ένα άκρο της βελόνας ( τη μύτη) το σφηνώνουμε στο φελλό και το άλλο το στηρίζουμε στο άλλο μπουκάλι. Στην άκρη της βελόνας βάζουμε το βαράκι. Στο μπουκάλι που είναι το βαράκι, βάζουμε ανάμεσα στο μπουκάλι και στη βελόνα την καρφίτσα. Κόβουμε ένα κομμάτι από το καλαμάκι και στο μέσον του το τοποθετούμε στην καρφίτσα ώστε να αποτελέσει τον δείκτη του θερμομέτρου μας. Η συσκευή μας είναι έτοιμη.
Ζεσταίνοντας με το γκαζάκι τη βελόνα πλεξίματος αυτή διαστέλλεται. Επειδή από τη μια μεριά είναι πακτωμένη στο φελλό η διαστολή θα προχωρήσει προς την άλλη παρασύροντας σε κύλιση την καρφίτσα. Όπως κυλίεται η καρφίτσα περιστρέφεται ο δείκτης – καλαμάκι που είναι καρφιτσωμένος πάνω της.
Μερικές παρατηρήσεις για την κατασκευή
Το βαράκι μπαίνει ώστε να αυξηθεί η κάθετος δύναμη που ασκείται στην καρφίτσα. Έτσι αυξάνεται και η δύναμη της στατικής τριβής και δεν γλιστράει η βελόνα πάνω στην καρφίτσα
Αν η γωνία περιστροφής της καρφίτσας είναι πχ φ (rad), η καρφίτσα, άρα και η βελόνα θα έχουν μετακινηθεί κατά s=φR όπου R η ακτίνα της καρφίτσας. Γι αυτό βάλαμε καρφίτσα ώστε για δεδομένο s να έχουμε μεγάλη γωνία περιστροφής αφού η ακτίνα της καρφίτσας είναι μικρή.
Αν μετρήσουμε τη διάμετρο της καρφίτσας το μήκος της βελόνας και τη γωνία περιστροφής και δεδομένου ότι α=12x10-6C-1 μπορούμε να προβούμε σε ποσοτικούς υπολογισμούς
Ó Μουρούζης Παναγιώτης 2013