Επιστροφή στο αρχικό μενού

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ CO2

 

 η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Στόχος αυτής της δραστηριότητας είναι να αποδείξουμε ότι ο αέρας της εκπνοής μας δεν έχει την ίδια σύσταση με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

 

Τι θα χρειαστούμε:

  1. Δύο ποτήρια ζέσεως 50ml ή δύο διαφανή πλαστικά ποτήρια
  2. Ο δείκτης μπλε της βρωμοθυμόλης
  3. απιονισμένο νερό ( αυτό για τα σίδερα)  ή νερό από αιρ-κοντίσιον ( αυτό που στάζει από την εξωτερική μονάδα)
  4. Δύο καλαμάκια  
  5. Σελοτέιπ
  6. Εναλλακτικά μια τρόμπα ποδηλάτου.

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε:

Περνάμε από τον πάτο του ενός ποτηριού τα δύο καλαμάκια, το ένα πολύ μέσα και το άλλο σχεδόν έξω έτσι όπως φαίνεται στο σχήμα. Κολλάμε με σελοτέιπ τα καλαμάκια ώστε να τα στεγανοποιήσουμε.  Στο άλλο ποτήρι ρίχνουμε λίγο απιονισμένο νερό ( ph=7) η ακόμη καλύτερα νερό από αιρ-κοντίσιον (Ph=8)  και μερικές σταγόνες από το δείκτη. Οπότε παρατηρούμε ότι στην πρώτη περίπτωση το διάλυμα θα είναι πράσινο ενώ στη δεύτερη μπλε. Δεν χρησιμοποιούμε νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο γιατί διαπιστώσαμε ότι σε αυτή την περίπτωση η αλλαγή χρώματος μέσω της εκπνοής μας είναι πολύ πιο δύσκολη. (γιατί;).

Κολλάμε με σελοτέιπ τα δύο ποτήρια ώστε να στεγανοποιηθούν.

Αρχικά εισπνέουμε από το καλαμάικι εισπνοής. Όταν εισπνέουμε από το καλαμάκι εισπνοής ο αέρας που αναπνέουμε περνάει μέσα από το υγρό. Παρόλα αυτά το χρώμα του υγρού δεν αλλάζει. Όταν όμως εκπνέουμε από το καλαμάκι εκπνοής τότε παρατηρούμε  ότι μετά από λίγο το χρώμα του υγρού θα αλλάξει. Αυτό αποδεικνύει ότι η σύσταση του εισπνεόμενου αέρα είναι διαφορετική από αυτή του εκπνεόμενου.

 

Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε την παραπάνω διάταξη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τρόμπα ώστε να διαπιστωθεί ότι ο ατμοσφαιρικός αέρας δεν μπορεί να αλλάξει το χρώμα του διαλύματος.

 

 

Τελικά το αέριο που αλλάζει το χρώμα του δείκτη είναι το CO2 το οποίο βρίσκεται σε αφθονία στην εκπνοή μας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

Σε αυτή τη δραστηριότητα θα αποδείξουμε ότι το CO2 είναι βαρύτερο του αέρα και ότι δεν συντελεί στην καύση.

 

Τι θα χρειαστούμε:

  1. Μια κωνική φιάλη 250ml με περιστόμιο  ( ΧΗ.320.6)  ή απλή κωνική φιάλη με φελλό και γυάλινο σωλήνα όπως στο σχήμα
  2. Κατάλληλος φελλός για την παραπάνω φιάλη.
  3. λάστιχο ( Μπορούμε να το προμηθευτούμε και από φαρμακεία. Το χρησιμοποιούν οι μικροβιολόγοι για την σύσφιξη του μπράτσου όταν παίρνουν αίμα. )
  4. Δύο τρία ποτήρια ζέσεως 250ml (XH.300.6)
  5. Μαγειρικό ξύδι
  6. Μαγειρική σόδα.
  7. Δύο τρία κεράκια

 

 

Ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε:

 

Αν έχουμε 3 ποτήρια ζέσεως το ένα το αφήνουμε κενό και στα άλλα δύο τοποθετούμε στον πάτο τους από ένα αναμμένο κεράκι.

Ρίχνουμε στην κωνική φιάλη ένα φακελάκι μαγειρικής σόδας και στην συνέχεια προσθέτουμε μπόλικο ξύδι ( κατά προτίμηση λευκό ). Μετά από αυτό κλείνουμε τη φιάλη με τον φελλό και τοποθετούμε το λάστιχο στον πυθμένα του κενού ποτηριού όπως φαίνεται στο σχήμα. Περιμένουμε λίγο (μισό λεπτό νομίζω είναι αρκετό) ώστε να απομακρυνθεί ο αέρας που βρισκόταν στην κωνική φιάλη ώστε το αέριο που φθάνει στο ποτήρι να είναι καθαρό διοξείδιο του άνθρακα. Περιμένουμε και ένα λεπτό ακόμη ώστε να γεμίσει το ποτήρι με διοξείδιο.

Μετά από αυτό σηκώνουμε προσεκτικά το ποτήρι και το χύνουμε με αργές κινήσεις στο δεύτερο ποτήρι που περιέχει το αναμμένο κερί. Παρατηρούμε ότι το κερί σβήνει. Αν αδειάσουμε όλο το περιεχόμενο στο δεύτερο ποτήρι μπορούμε τώρα να αδειάσουμε το αόρατο αυτό αέριο στο τρίτο ποτήρι με την ίδια διαδικασία και να σβήσουμε και το δεύτερο κερί. Το πείραμα είναι πράγματι αρκετά εντυπωσιακό!.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


© Πάνος Μουρούζης

 

Επιστροφή στην αρχή