Επιστροφή στην αρχή
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4   

……ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

  ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Οι κάτοικοι μιας βιομηχανικής περιοχής υποστηρίζουν ότι το νερό του ποταμού της περιοχής τους μολύνεται από τα εργοστάσια. Μεταξύ των ιόντων που ανιχνεύονται στο νερό είναι και τα ανιόντα χλωρίου Cl- και τα ανιόντα ιωδίου J- . Η δραστηριότητα αυτή θα μας βοηθήσει να ανιχνεύουμε την ύπαρξη αυτών των ιόντων στο νερό.

  ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ:

Διαθέτουμε τα παρακάτω διαλύματα.

  1. Απεσταγμένο νερό.

  2. Νερό της βρύσης που περιέχει ιόντα χλωρίου.

  3. Νερό που περιέχει ιόντα ιωδίου

  4. Διάλυμα νιτρικού αργύρου

  5. Διάλυμα οξικού μολύβδου.

    ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ:

Τα ιόντα χλωρίου αν ενωθούν με τα ιόντα αργύρου δίνουν ένα άσπρο ίζημα, ενώ τα ιόντα ιωδίου αν ενωθούν με ιόντα αργύρου δίνουν υποκίτρινο ίζημα. Τα ιόντα του ιωδίου ενώνονται με τα ιόντα του μολύβδου και μας δημιουργούν τον ιωδιούχο μόλυβδο ο οποίος έχει χρώμα κιτρινο-πορτοκαλί και επειδή δεν διαλύεται στο νερό δημιουργεί ίζημα (κατακάθι).

  ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Σας δίνονται 3 μπουκαλάκια σωλήνες που περιέχουν απεσταγμένο νερό, νερό με ιόντα χλωρίου Cl- και νερό με ιόντα ιωδίου J-.

Παίρνουμε μικρή ποσότητα από το καθένα μπουκαλάκι, γεμίζουμε το 1/4 περίπου ενός δοκιμαστικού σωλήνα και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ( 7-8 ) διαλύματος νιτρικού αργύρου. ( AgNO3 ). Στον δοκιμαστικό σωλήνα που δεν παρατηρείται κανένα θόλωμα περιέχεται το απεσταγμένο νερό. Στον σωλήνα που παρατηρείται κάποιο ελαφρύ θόλωμα περιέχεται νερό της βρύσης που περιέχει ιόντα χλωρίου. Στον σωλήνα που δημιουργείται αρκετό υποκίτρινο ίζημα ( κατακάθι) περιέχονται τα ιόντα ιωδίου. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε τον παρακάτω πίνακα.

ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Μπουκαλάκι 1  
Μπουκαλάκι 2  
Μπουκαλάκι 3  

Την ύπαρξη των ιόντων ιωδίου μπορούμε να την βεβαιώσουμε με την εξής διαδικασία. Σε καθαρό δοκιμαστικό σωλήνα ρίχνουμε μικρή ποσότητα από το διάλυμα που διαπιστώσαμε ότι περιέχει ιόντα ιωδίου. Με την προσθήκη διαλύματος οξικού μολύβδου ( (CH3COO)2Pb δημιουργείται χαρακτηριστικό κιτρινο-πορτοκαλί ίζημα το οποίο οφείλεται στον ιωδιούχο μόλυβδο (PbJ2) ο οποίος σχηματίζεται.

Καλή Επιτυχία

 

Επιστροφή στην Αρχή