επιστροφή στην αρχική σελίδα

Το παρελθόν: 

Μια σύντομη ιστορία του Ε.Κ.Φ.Ε Κέρκυρας

Το 1990 ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Κέρκυρας, υπηρετώντας στα διάφορα σχολεία του νομού Κέρκυρας τόσο στην περιφέρεια όσο και στην πόλη, διαπίστωσε ότι τα εργαστήρια φυσικών επιστημών λειτουργούσαν σε ελάχιστα σχολεία του νομού και μάλιστα περιστασιακά. Έτσι πήρε τη πρωτοβουλία να γράψει μια έκθεση, την οποία κατέθεσε στο υπουργείο και στον αρμόδιο σύμβουλο τότε τον Κο Αρναουτάκη Ι. Η έκθεση αυτή αφού εντόπιζε τις αιτίες για την κατάσταση που επικρατούσε στα εργαστήρια, πρότεινε τη δημιουργία ενός κεντρικού ανά νομό εργαστηρίου με πολλαπλές αρμοδιότητες, όπως

 την κατανομή διόρθωση και ανακατανομή των οργάνων και εποπτικών μέσων,

  την οργάνωση των εργαστηρίων,

  την ενημέρωση των συναδέρφων πάνω σε πειραματικές δραστηριότητες,

  τη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου

  τη δημιουργία αποθήκης, αρχείου βιντεοταινιών, βιβλίων, προγραμμάτων και γενικά εκπαιδευτικού υλικού κτλ.

Η πρόταση “συμπτωματικά ή όχι;” έγινε νόμος του κράτους μετά από λίγα χρόνια.

Τον Οκτώβρη του 1997 δίνεται η θέση υπευθύνου του ΕΚΦΕ Κερκύρας στο γράφοντα, αφού ήδη σε πάνω από 45 νομούς στην Ελλάδα λειτουργούσαν ΕΚΦΕ, Κατά το μήνα Δεκέμβρη παραχωρείται στο ΕΚΦΕ ένας αρκετά μεγάλος χώρος οπότε και αρχίζει πραγματικά η δραστηριότητα του ΕΚΦΕ Κέρκυρας.

Η πρώτη δουλειά ήταν η επίσκεψη σε όλα σχεδόν τα σχολεία του νομού, συνολικά 35 ώστε να υπάρχει μια πρώτη εικόνα της κατάστασης των εργαστηρίων. Στη συνέχεια άρχισε η καταγραφή των οργάνων και εποπτικών μέσων του κάθε σχολείου. Δόθηκαν συμβουλές και οδηγίες για την οργάνωση των εργαστηρίων του νομού. Έτσι 6 σχολεία δέσμευσαν χώρο για να μετατραπεί σε εργαστήριο, ενώ φτιάχτηκαν τα σχέδια για τα εργαστήρια άλλων 5 σχολείων. Παράλληλα ενημερώσαμε σε δύο συναντήσεις τους συναδέρφους για το τι μπορούν να κάνουν εργαστηριακά σύμφωνα και με τα νέα βιβλία που ισχύουν για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Σήμερα το έτος  2008 το ΕΚΦΕ Κέρκυρας είναι πλήρως οργανωμένο. Διαθέτει πλούσιο εξοπλισμό και χώρους. Σε όλη τη χώρα πλέον λειτουργούν περίπου 80 ΕΚΦΕ.

Το παρόν και το μέλλον: 

 

Εκθέσεις πεπραγμένων προηγουμένων ετών 

 

Επιστροφή στην αρχή